Dane z CEIDG, KRS i GUS można legalnie wykorzystywać w sprzedaży B2B, ale trzeba rozróżnić dwie sprawy. RODO odpowiada na pytanie, czy wolno Ci przetwarzać dane. Prawo komunikacji elektronicznej (PKE) - na pytanie, czy wolno Ci wysłać ofertę e-mailem albo zadzwonić. Od 10 listopada 2024 r. na ofertę wysłaną e-mailem lub przekazaną telefonicznie potrzebujesz uprzedniej zgody odbiorcy - także wtedy, gdy odbiorcą jest firma.
Potrzebujesz aktualnej bazy firm B2B?
Dane z CEIDG, KRS i GUS odświeżane codziennie - do analizy rynku, segmentacji i weryfikacji kontrahentów. Filtruj po branży, regionie i formie prawnej.
Zamów bazę w wyszukiwarceCzy dane z CEIDG i KRS to dane osobowe?
RODO (rozporządzenie 2016/679) chroni dane osobowe, czyli informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. Nie chroni danych osób prawnych: nazwa spółki, jej numer KRS, NIP czy adres siedziby nie są danymi osobowymi (motyw 14 RODO).
Inaczej jest z jednoosobowymi działalnościami gospodarczymi. Imię i nazwisko przedsiębiorcy, jego NIP, adres, telefon czy e-mail z CEIDG dotyczą konkretnej osoby fizycznej, więc są danymi osobowymi. To samo dotyczy imion i nazwisk członków zarządu w KRS oraz imiennych adresów e-mail w rodzaju jan.kowalski@firma.pl.
Na jakiej podstawie można przetwarzać dane w B2B?
Zgoda nie jest jedyną podstawą przetwarzania. Motyw 47 RODO wskazuje, że marketing bezpośredni może być prawnie uzasadnionym interesem administratora (art. 6 ust. 1 lit. f RODO). Ta podstawa wymaga jednak udokumentowanego testu równowagi interesów, spełnienia obowiązku informacyjnego i respektowania sprzeciwu: gdy osoba sprzeciwi się marketingowi bezpośredniemu, jej danych nie wolno już do niego wykorzystywać (art. 21 ust. 2 i 3 RODO).
Kanał kontaktu: co mówi art. 398 PKE?
Ustawa z 12 lipca 2024 r. - Prawo komunikacji elektronicznej (Dz.U. 2024 poz. 1221) obowiązuje od 10 listopada 2024 r. Zastąpiła Prawo telekomunikacyjne (z jego dawnym art. 172) oraz art. 10 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną. Art. 398 ust. 1 PKE zakazuje używania automatycznych systemów wywołujących oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych (telefonu, komputera, komunikatora) do przesyłania informacji handlowej, w tym marketingu bezpośredniego, chyba że odbiorca uprzednio wyraził na to zgodę.
- Dotyczy także firm. Ministerstwo Cyfryzacji (odpowiedź na interpelację nr 12072 z 30 września 2025 r.) wskazuje, że ochrona obejmuje na równych prawach osoby fizyczne, w tym jednoosobowe działalności gospodarcze, oraz osoby prawne.
- E-mail i telefon na tych samych zasadach. Według Ministerstwa nie ma znaczenia, czy kontakt odbywa się mailowo, czy telefonicznie. Niedozwolone jest też proszenie o zgodę na przedstawienie oferty w trakcie rozmowy telefonicznej.
- Zgoda musi spełniać wymogi RODO - dobrowolna, świadoma, jednoznaczna i konkretna, czyli wskazująca kanał kontaktu. Przedsiębiorca musi umieć ją wykazać, także gdy korzysta z kupionej bazy danych.
- Udostępnienie adresu e-mail może oznaczać zgodę, jeśli odbiorca podał go w celu otrzymywania informacji handlowej (art. 398 ust. 2 PKE). Samo opublikowanie adresu w CEIDG lub na stronie firmy nie ma takiego celu.
Za naruszenie Prezes UKE może nałożyć karę do 3% przychodu z poprzedniego roku lub do 1 000 000 zł, przy czym stosuje się kwotę wyższą (art. 446 ust. 5 PKE). Wysłanie informacji handlowej bez zgody jest też wykroczeniem ściganym na żądanie pokrzywdzonego (art. 448 PKE) i czynem nieuczciwej konkurencji (art. 398 ust. 4 PKE).
Co wolno, a czego nie wolno w B2B?
Można
- Analizować rynek, liczyć i segmentować firmy, planować terytoria sprzedaży
- Weryfikować kontrahentów i uzupełniać dane klientów w CRM
- Wysłać ofertę listem tradycyjnym - art. 398 PKE obejmuje środki komunikacji elektronicznej, a RODO (podstawa i obowiązek informacyjny) obowiązuje nadal
- Pisać i dzwonić z ofertą do firm, które wcześniej zgodziły się na dany kanał, np. przez formularz na stronie, na targach albo w odpowiedzi na list
Nie można
- Wysyłać ofert e-mailem ani dzwonić z ofertą bez uprzedniej zgody odbiorcy - także do firm i JDG
- Prosić o zgodę na ofertę w pierwszym, niezamówionym telefonie
- Pomijać obowiązek informacyjny z art. 14 RODO
- Wykorzystywać dane do marketingu po sprzeciwie lub wycofaniu zgody
- Używać danych w celu niezgodnym z tym, o którym poinformowano
E-mail z prośbą o zgodę na wysłanie oferty to obszar sporny: jeśli wiadomość promuje Twoje usługi, może sama zostać uznana za informację handlową. Przed taką kampanią skonsultuj jej treść z prawnikiem.
Obowiązek informacyjny - co musisz zrobić?
Jeśli pozyskujesz dane z rejestru lub kupujesz bazę, musisz poinformować osoby, których dane dotyczą (art. 14 RODO) - w rozsądnym terminie, najpóźniej w ciągu miesiąca, a jeśli dane służą do komunikacji z tą osobą, najpóźniej przy pierwszym kontakcie. Informacja musi zawierać m.in.:
Kim jesteś i skąd masz dane
Nazwa i dane kontaktowe administratora (oraz inspektora ochrony danych, jeśli go wyznaczono), kategorie danych i ich źródło, np. CEIDG albo nazwa dostawcy bazy.
W jakim celu i na jakiej podstawie
Cel przetwarzania, podstawa prawna i - przy art. 6 ust. 1 lit. f - opis prawnie uzasadnionego interesu, a także odbiorcy danych i okres ich przechowywania.
Jakie prawa przysługują tej osobie
Prawo dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, sprzeciwu wobec marketingu bezpośredniego oraz skargi do Prezesa UODO.
Jak RejestrB2B podchodzi do RODO?
Dane w naszych bazach pochodzą z publicznych rejestrów CEIDG, KRS i GUS/REGON oraz z oficjalnych stron internetowych firm i innych publicznie dostępnych źródeł. Przetwarzamy wyłącznie dane związane z prowadzoną działalnością gospodarczą. Sposób, w jaki realizujemy własny obowiązek informacyjny, opisujemy w polityce prywatności, a każdy przedsiębiorca może zastrzec swoje dane.
Kupując bazę, stajesz się odrębnym administratorem danych. To Ty odpowiadasz za własny obowiązek informacyjny z art. 14 RODO i za to, by przed wysłaniem oferty e-mailem lub telefonem mieć zgodę wymaganą przez art. 398 PKE.
Podsumowanie
Dane z CEIDG i KRS można wykorzystywać w B2B: do analizy rynku, segmentacji, weryfikacji kontrahentów czy korespondencji papierowej, pod warunkiem że masz podstawę z RODO i spełniasz obowiązek informacyjny. Dane jednoosobowych działalności są danymi osobowymi. Ofertę e-mailem lub telefonicznie możesz natomiast przedstawić tylko tym, którzy wcześniej się na to zgodzili - od 2024 r. dotyczy to także firm.
Czytaj dalej: cold calling a RODO i PKE, co to jest baza firm B2B, gdzie kupić bazę firm B2B oraz cennik i kalkulator wyceny bazy.
Źródła
Akty prawne, orzeczenia i stanowiska organów, na których opiera się artykuł (stan na 23 października 2026 r.).
- RODO - Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (Dziennik Urzędowy UE L 119)
- Ustawa z dnia 12 lipca 2024 r. - Prawo komunikacji elektronicznej (Dz.U. 2024 poz. 1221), art. 398, 446 i 448
- Odpowiedź Ministerstwa Cyfryzacji na interpelację nr 12072 z 30 września 2025 r.
- UODO: NSA oddalił skargę kasacyjną Bisnode (wyrok z 19 września 2023 r., III OSK 2538/21)
- Ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U. 2024 poz. 1513) - definicja informacji handlowej
- CEIDG - publiczny rejestr działalności gospodarczej
- KRS - publiczny rejestr spółek